קרוספיט (CrossFit inc) היא חברה מאוגדת שהוקמה בארה”ב בשנת 2000 ע”י גרג גלסמן ולורן ג’נאי. בנוסף לכך, קרוספיט הינו סימן רשום (CrossFit (R  והיא שיטת אימון חדשה שסוחפת את העולם, וניתן להציג אותה בהרבה דרכים –

הספורט של כושר גופני.

אימון פונקציונאלי, מגוון תמידית, בעצימות גבוהה.

שיטת הכושר האולטימטיבית.

קהילת כושר.

ואפשר להמשיך עם המשפטים המפוצצים האלו לנצח. אם יש משהו שמבדיל בין מתאמן קרוספיט למתאמן אחר זה שהוא לא יכול להפסיק לדבר על קרוספיט.

אבל רגע, למה? מה שונה בקרוספיט מכל תחום אחר?

אז זהו, זה לא כל כך השונה, כמו שזה המשותף.

קרוספיט זאת הכללה של כל סוגי האימון שאתם מכירים. למה ואיך? אפשר להבין את זה מההגדרה של קרוספיט את המושג כושר גופני. לפי שיטת הקרוספיט, לכושר גופני 3 הגדרות חופפות ומשלימות, והן:

  • ספקטרום הבריאות.

אם חולי הוא היעדר בריאות, הרי שכושר הוא בריאות עודפת. אבל רגע, איך בריאות נמצאת בעודף? הרי איך דבר כזה יותר מידי בריאות. וזה בדיוק העניין, לטענתו של גרג גלנסמן (מייסד שיטת הקרוספיט, הבעלים ומנכ”ל התאגיד העולמי) הגדרת הרפואה של מה זה בריאות (‘היעדר חולי’) היא לא נכונה. אדם בריא הוא לא אדם שאין לו מחלה, כי יכול להיות שהוא רק שנה או שנתיים של הרגלים רעים מלהיות חולה כרוני. ובכלל זה, מחלה (או פציעה) מורגשת על החולה (בהנחה והוא לא בסכנת חיים מיידית) רק בדברים שהוא לא יכול לעשות בעקבות אותה המחלה – שגרת החיים היומיומית שלו שנפגעת בעקבות המחלה. זאת “המשמעות האמיתית” של מחלות – ההגבלות שהן מציבות לנו בחיים. אם מחלה זאת אי היכולת לעשות דברים, הרי שאדם בריא זאת היכולת לעשות דברים שגרתיים, ואדם בכושר זה רק ביטוי לאדם שיכול לעשות יותר דברים – יותר טוב, יותר מהר, יותר הרבה, יותר יפה וכדומה. היכולת לשחק כדורסל גם בגיל מבוגר, או ללכת לגלוש, או לסחוב את הקניות, או להגן על עצמך בשעת צורך או לשחק עם הנכדים במגרש ולא על כסא בסלון – זאת המשמעות של להיות בכושר.

ולכן, כושר זה ביטוי לבריאות מצוינת, וזה חלק מהספקטרום של הגדרת מצבו הגופני של האדם: חולה – בריא – בכושר.

  • גלגל המזל.

לכל אחד מאיתנו יש דברים שהוא יותר טוב בהם ודברים שפחות. אם הייתם מגיעים למכון, והמאמן היה אומר שהיום באימון עושים תחרות והמנצח זוכה בפרס נחשק (מילה טובה. סתם, לא באמת. משהו באמת טוב, חומרי כזה. נגיד כרטיס אשראי עם מסגרת אינסופית). לכל אחד מכם היה משהו שעדיף לו שהתחרות תהיה עליו – למשל ריצה קצרה למי שטוב בספרינטים, או שחייה ארוכה לשחיינים מביננו, או תחרות סטנגה לזה שגדל במגרש הכדורגל השכונתי. אז הרעיון הוא כזה, במקום שהמאמן יבחר את המקצה בתחרות, ניקח את כל המקצים שנוכל לחשוב עליהם ונרשום את כולם על גלגל המזל, וכל פעם נגלגל ונתחרה במקצה שיצא. כל פעם נדרג את המתחרים, וזה בעל הדירוג הכי גבוה לאחר כל המקצים שבעולם – ינצח (או יתעלף. או גם וגם).

וכדי לסגור את הרעיון המטאפורי הזה – כושר גופני אמיתי הוא לא להיות ספציפי. זה לא להיות הכי טוב בהנפת משקולות כבדות מעל הראש, ולא לנצח בתחרויות מרתון. כושר גופני אמיתי זה השליטה של האדם, להצליח בכל אתגר (או מקצה תחרותי לצורך הדוגמה) שנקרא בדרכו. ככל שאדם יהיה יותר בכושר, כך הוא ישלוט ביותר תחומים בצורה טובה יותר. כמובן שישנה הגבלה פיזיולוגית מסוימת – מישהו שמצטיין במאמצים ארוכים (למשל בריצת מרתון), זה בהכרח אומר שהיכולת שלו במאמצים קצרים (למשל בהנפת משקולות) תהיה פחותה יותר. זה פשוט לא הולך ביחד – התמקצעות בתחום ספציפי תגרע בהכרח מהתחום שני. ובכל זאת, העניין הוא לא להיות הכי טוב בתחום ספציפי, אלא הכי טוב הכמה שיותר תחומים (מה שעושה אותך בינוני בכולם, עם שאיפה לבינוניות + בלי להגיע לפציעה).

  • עשרת מרכיבי הכושר הגופני.

לכושר גופני מספר מרכיבים, וניתן למצוא בספרות שלפעמים מחלקים אותם ל-5, ל-7, ל-10, ל-12 ויש כאלה שאפילו יותר. המקובלת והנפוצה ביותר שניתן למצוא היא החלוקה לעשרה מרכיבים, וזאת השיטה שגם קרוספיט אימצו.

הגדרה זאת היא פשוטה למדי, והטענה היא שכושר גופני הוא שליטה מרבית בעשרת המרכיבים. שיפור המרכיבים האלו ישפר את הכושר, ומחזור באחד או יותר מרכיבים אלו יצביע על היעדר כושר. מרכיבי הכושר הגופני לפי שיטת הקרוספיט הם:

  1. כוח – יכולת השריר להתגבר על התנגדות מרבית.
  2. כוח מתפרץ – יכולת השריר להתגבר על התנגדות תת-מרבית במהירות.
  3. סבולת כוח – יכולת השריר להתגבר על התנגדות תת-מרבית לאורך זמן.
  4. מהירות – יכולת הגוף לנוע בזמן הקצר ביותר.
  5. זריזות – יכולת הגוף לשנות דפוסי תנועה בזמן הקצר ביותר.
  6. גמישות – יכולת הגוף למקסם  את טווח התנועה במפרק מסוים.
  7. קואורדינציה – היכולת לשלב מספר תנועות פשוטות לכדי תנועה אחת מורכבת.
  8. שיווי משקל – היכולת לשלוט במנח הגוף ביחס למרכז הכובד שלו ובסיס האחיזה שלו.
  9. דיוק – היכולת לשלוט בתנועה ובכיוון התנועה בעצימות נתונה.
  10. סבולת לב ריאה – היכולת של הגוף לקבל, להוביל ולעבד חמצן לחלקי הגוף.

אז רק כדי לעשות סדר – לקרוספיט יש הגדרה מאוד כוללת למה זה כושר גופני ואיך מפתחים אותו. בנוסף לזה, ואולי כדי להמחיש את הנקודה הזאת, לקרוספיט יש תחרויות שבהן מתחרים במקצי כושר שאינם ידועים מראש ומשתנים משנה לשנה. ולכן קרוספיט נקרא גם הספורט של כושר גופני. כמו שספורטאי בריצה צריך להיות הכי טוב בריצה באותה תחרות כדי לנצח בה, כך ספורטאי של קרוספיט צריך להיות “הכי טוב” בהכל בשביל לנצח בתחרות. אם קראתם לעומק את מה שנכתב למעלה, אף אחד לא יכול להיות “הכי טוב” בכל תחום בנפרד, אבל התחרות היא מי הכי טוב כשמודדים את “הכל”.

תחרויות הקרוספיט נקראת CrossFit Games ועל מנת להגיע אליהן יש לעבור את שלבי המוקדמות שנקראות CrossFit Open – זוהי תקופה של 5 שבועות, בהן משתחררות לאתר האינטרנט הרשמי חמישה תוכניות אימון (מקצי אימון). האימון מפורסם ביום חמישי ויש להגיש אותו מצולם עם תוצאות עד יום שני בשבוע שלאחר מכן. ישנם מקצי יחיד (גברים / נשים), ומקצי קבוצות מעורבות (נשים וגברים). במכונים רבים נהוג לבצע את האימונים האלו גם אם לא הולכים להתחרות ברמות הגבוהות, אלא המחווה של גיבוש וקהילתיות, וכן כדי למדוד את מצב הכושר האישי ביחס לאחרים שמבצעים את אותו האימון בדיוק (אלפים מכל העולם מבצעים את אותו אימון ומפרסמים את התוצאות שלהם, אותן קרוספיט מעלים לאתר למען השוואה). היחידים / קבוצות המתאימות מקבלות הזמנה לתחרויות הרשמיות (Games).

דרך נוספת להגיע לתחרויות הרשמיות הן תחרויות מקומיות מוכרות, הנקראות Sanctionals  – אלו בעצם מאגני תחרויות עצמאיים שקיבלו היתר מקרוספיט העולמי לארגן תחרות מקומית מקדימה בשם קרוספיט. יחידים וקבוצות מתאימים יכולים לקבל הזמנה לתחרויות הרשמיות לפי תוצאות בתחרויות אלו.

כל זה וזה גם אימון פונקציונאלי?

כן. קרוספיט מגדירים את עצמם גם כאימון פונקציונאלי, מגוון תמידית, בעצימות גבוהה. פונקציונאלי כי התנועות באימון הינן תנועות מורכבות, מגוון כי האימונים תמיד משתנים ואין דפוס וסדר קבוע, הרבה הגדרות נכון? זאת אחת המטרות שלהם כחברה שמטרתה למתג את עצמם לעומק ולרוחב בעולם הכושר הגופני (הכל זה קרוספיט וקרוספיט זה הכל), אבל זאת באמת האג’נדה שמאחורי השיטה הכל כך יעילה הזאת. קרוספיט זה כושר אולטימטיבי. קרוספיט זה אימון קהילתי וחוויה קהילתית. קרוספיט זה פונקציונאלי לשיפור אורח חיים בריא. כבר אמרנו שמתאמנים לא יכולים להפסיק לדבר על קרוספיט? אז כדאי שנעצור פה באמת.

מאמרים נוספים שיעניינו אותכם

קורס מדריכי קרב מגע

קורס מדריכי קרב מגע מדריך קרב מגע והגנה עצמית הרקע והרציונל בעשורים האחרונים חלה עליה משמעותית בשיעור המתאמנים במכוני לחימה המלווה בשינוים באופי הפעילות, המתאמנים

קרא עוד >

BRING IT ON

למצטרפים חדשים

אימון ניסיון בקבוצה – 50 ש”ח במקום 100

אימון אישי / ייעוץ תזונתי ראשון – 50% הנחה